Sukcese vegetace na širokých geografických škálách: Uzrál čas pro meta-analýzy

Řešitel: Karel Prach
Poskytovatel: Grantová agentura České republiky
Číslo grantu: 20-06065S
Doba trvání: 2020-2023

Cíle projektu:
Zhodnotit časo-protorovou variabilitu sukcese vegetace na širších prostorových škálách (krajina, země, kontinent, globální trendy). Získat výsledky, které by přispěly k sukcesní teorii a zároveň by mohly být využity v ekologické obnově narušených stanovišť a ochraně přírody.

Co se podařilo:
Publikována byla kniha shrnující současné poznatky o sukcesi v celosvětovém měřítku (Prach K., Walker L.R. 2020: Comparative Plant Succession among Terrestrial Biomes of the World. Cambridge University Press.) a celkem 11 článků v impaktovaných časpisech (další jsou v tisku nebo v přípravě). Jedním ze zásadních objevných poznatků byl ten, že úspěšnost sukcese dosáhnout přirozené potenciální vegetace vzrůstá se zeměpisnou šířkou, což platí celosvětově I v rámci kontinentu (Evropy). Dále bylo zjištěno, že pro kriticky ohrožené druhy jsou důležitá v podmínkách střední Evropy hlavně mladá sukcesní stadia a počet nepůvodních druhů během sukcese klesá. Detailnější výzkum sukcese proběhl v rámci grantu na sopkách na Islandu (viz obrázek), vápencových a sádrovcových lomech ve Španělsku a proběhne na výsypkách ve Walesu. Sestavujeme postupně Evropskou Databázi Sukcessních Sérií (EDaSS).

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0