EXKURZE V MADĚTĚ – výroba sýru Jihočeská Niva

Poslední únorový týden roku 2025 proběhla exkurze v českokrumlovského výrobního závodu společnosti Madeta*. Jedná se o moderní potravinářský biotechnologický provoz specializovaný na výrobu známého plísňového sýra Jihočeská niva. Exkurze byla organizována v rámci předmětu UCH/957 Potravinářské chemie a technologie a zúčastnili se jí nejen studenti a vyučující tohoto předmětu, ale i další studentky a studenti z Katedry chemie. Po příjezdu do areálu jsme byli nejprve mile přivítáni obchodním manažerem panem Ladislavem Dvořákem ml., načež následovalo neméně milé společné posezení s ředitelem závodu panem Pavlem Hlásenkým v jeho kanceláři. Pan ředitel nás přivítal v pravém maděťáckém stylu – s nakrájeným sýrem Jihočeská niva, speciálním lahodným zákysem, máslem a čerstvým pečivem, takže jeho zajímavá úvodní řeč byla skvěle podtržena i v rovině lahodných chutí a vůní. Prezentace pana ředitele prostupovaná vzpomínkami bývalého dlouholetého technologa pana Ladislava Dvořáka st. na časy i technologie dávno minulé postupně přešla v živou diskusi a po dostatečném uvedení do tématu následovala vlastní exkurze ve výrobním provozu. Po rozdělení na 3 malé skupinky jsme byli za poslechu zajímavého výkladu postupně provedeni celým závodem od příjmu mléka, přes výrobu sýrů, zrání, balení až po skladování a expedici hotových výrobků. Od začátku do konce se jedná o velice moderní provoz s vysokou mírou automatizace i důsledné kontroly jakosti. Na závěr proběhlo ještě krátké posezení s diskusí nad čerstvými zážitky z provozu a poté už zbývalo jen milé rozloučení. Tímto bychom chtěli ještě jednou dodatečně velice poděkovat všem zainteresovaným představitelům Madety za další úžasnou exkurzi a celé společnosti mnoho obchodních, technologický i dalších úspěchů.
Za PřF JU David Kahoun.
Základní informace z oficiálních stránek společnosti (www.madeta.cz):
*Historie tohoto závodu se začala datovat v druhé polovině 40. let, kdy vzniklo Mlékařské družstvo v Českém Krumlově. Madeta Český Krumlov je s roční kapacitou 2000 tun největším producentem plísňového sýra niva v České republice. Kromě Jihočeské nivy 45 % je vyráběna i tučnější varianta tohoto sýra Jihočeská niva 60 % a novinka Jihočeská niva Fit 30 %. Vyrábí se zde i prémiové plísňové sýry Jihočeská niva Premium nebo Caesar.