Monitoring záchranných výsadeb koniklece jarního (Pulsatilla vernalis) na Kozí vršek

Koniklec jarní je dnes kriticky ohroženým druhem České republiky. Ještě v polovině 20. století byl však roztroušeným druhem zejména na Třeboňsku. Jednou z posledních lokalit koniklece je rezervace Kozí vršek u Veselí nad Lužnicí. Zřejmě v důsledku nepříznivých podmínek na lokalitě v posledních letech prakticky vyhynul. V současné době se ale na lokalitě připravuje výrazný zásah, odstranění dřevin a příprava podmínek pro výsadbu sazenic, které pocházejí z původních rostlin a byly napěstovány v rámci záchranného programu. Cílem nabízeného tématu bude monitoring těchto záchranných výsadeb. Důležitou součástí práce bude rešerše všech pramenů týkajících se historického a současného výskytu koniklece jarního ve střední Evropě a informací o úskalích kultivace tohoto i dalších podobně ohrožených druhů konikleců. Téma je vhodné zejména pro studenty se zájmem o praktickou ochranu přírody.

 

Vedoucí práce:  Ing. Milan Štech, Ph.D. (stech_at_prf.jcu.cz)

Katedra:  botaniky (Na Zlaté stoce 1, České Budějovice)

Zaměření práce:  terénní

Předpokládaná hodinová dotace:   4 - 6 hodin/týden

Souvislost praxe:  může být rozdělená do definovaných bloků

Znalost anglického jazyka:  pokročilý začátečník

Další informace:  ochota jezdit do terénu ve vegetačním období

 

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0