PRF

Přijímačky do bakaláře - FAQ

Často kladené otázky

  • Co musím udělat, abych byl přijat na některý bakalářský program na PřF JU?

    Je to jednoduché, musíte udělat tyto kroky:

    1) přihlásit se do 31.3. zde,

    2) napsat, v kterém termínu dorazíte (7.6. nebo 18.6.),

    3) přijít na přijímací zkoušku a úspěšně vyplnit test (alternativní způsoby přijímání jsou popsány zde a v odpovědích na další otázky),

    4) dodat na studijní oddělení PřF JU doklad o dosažení úplného středního nebo úplného středního odborného vzdělání do 17. 6.

  • Kolik lidí bude přijato na jednotlivé bakalářské studijní programy v letošním roce?

    Počty přijímaných uchazečů do jednotlivých bakalářských studijních oborů jsou tyto:

    Jednooborové programy:

    Program

    Počet přijímaných

    Aplikovaná informatika

    90

    Aplikovaná matematika

    20

    Biofyzika

    10

    Biologie

    80

    Biologie a ochrana zájmových organizmů

    30

    Ekologie a ochrana přírody

    50

    Fyzika

    15

    Chemie

    25

    Laboratorní a medicínská biologie

    40

    Měřící a výpočetní technika

    20

     

    Dvouoborové programy se zaměřením na vzdělávání pro střední školy:

    Celkový počet uchazečů přijímaných na všechny kombinace je 180, z toho na kombinace s Chemií se zaměřením na vzdělávání pro střední školy max. 25. Všechny nabízené kombinace naleznete zde.

  • Je nějaká možnost, jak být do vybraného bakalářského studijního programu přijat bez přijímaček?

    Ano, je několik způsobů, jak být přijat do bakalářského studijního programu bez přijímaček:

    • účast v celostátním kole některé z přídovědných olympiád ve středoškolských kategoriích
    • opakovaná účast v krajském kole některé z přídovědných olympiád ve středoškolských kategoriích
    • úspěšné absolvování (hodnocení 5-3) Mezinárodních oborových AP (Advanced placement) zkoušek pořádaných organizací College Board
    • účast v maturitní zkoušce MATEMATIKA+ pořádané Centrem pro zjišťování výsledků ve vzdělávání (CERMAT) s výsledkem 1-3
    • dosažení percentilu 70 nebo lepšího ze všech částí testu Obecných studijních předpokladů nebo Všeobecných studijních předpokladů nebo odborných testů z biologie, chemie a matematiky konaných v rámci Národních srovnávacích zkoušek v posledním roce.
    • úspěšná obhajoby samostatné odborné práce v přírodovědných oborech.

     Více informací naleznete zde.

  • Dělal(a) jsem Středoškolskou odbornou činnost (SOČ). Může mi to pomoci při přijímačkách?

    Ano, na všechny naše bakalářské studijní programy můžete být přijat/a bez přijímaček na základě odborné práce (nemusí být jen SOČ, více informací zde). Přijetí ale není automatické, takto přijímáme každý rok jen max. 10 uchazečů, které vybíráme na základě obhajoby jejich práce.

  • Jsem úspěšným řešitelem krajského nebo celostátního kola olympiády s přírodovědným zaměřením. Může mi to pomoci při přijímačkách?

    Ano, pokud jste byl/a účastníkem/účastnicí celostátního kola libovolné přírodovědné olympiády nebo jste se opakovaně účastil/a krajských kol libovolné přírodovědné olympiády, budete přijat/a bez přijímaček do kteréhokoli našeho českého bakalářského programu. Více informací naleznete zde.

  • Jsou někde k nahlédnutí vzorové testy?

    Ano, vzorové testy si můžete prohlédnout i vyzkoušet zde.

  • Jaký je rozdíl mezi přijímačkovými testy Biologie A, B a C?

    Test Biologie A je určen pro uchazeče o přijetí do bakalářských programů Biologie a Ekologie a ochrana přírody, a posuzuje všeobecné biologické znalosti s přesahem do příbuzných oborů. Test Biologie B je určen pro ty, kteří chtějí do bakalářského programu Laboratorní a medicínská biologie a ověřuje znalosti z biologie a chemie, které jsou více zaměřené na biologii člověka. Test Biologie C je určen pro uchazeče o studium v bakalářském programu Biologie a ochrana zájmových organismů a posuzuje především znalosti ze zoologie a botaniky.

  • Hlásím se na dva obory, kde se píší různé testy - jak se to řeší?

    Testy se budou psát v různých časech v rámci jednoho dne.

  • Co mám dělat, když nemůžu přijít na hlavní termín přijímacích zkoušek 7. 6.?

    Pokud nemůžete z jakéhokoliv důvodu dorazit na přijímací zkoušky 7. 6., můžete přijít na náhradní termín 18. 6. Nemusíte dokládat potvrzení od lékaře, jen nám dejte předem vědět, kdy přijedete, ať víme, že s Vámi máme počítat. Informace, kde se zapsat na konkrétní termín, včas dostanete.

  • Co mám dělat poté, co dostanu rozhodnutí o přijetí?

    Pokud jste byl/a přijat/a, obdržíte spolu s rozhodnutím o přijetí i informace k on-line zápisu, odkaz na žádost o kartu studenta a o ubytování na koleji.

  • Co mám dělat poté, co dostanu rozhodnutí o NEpřijetí?

    Můžete zvážit odvolání proti rozhodnutí. Postup a podmínky odvolání jsou uvedeny přímo v rozhodnutí, které dostanete.

  • Kolik lidí se hlásilo a bylo přijato na jednotlivé studijní programy v loňském roce?

    Počty přihlášených a úspěšnost při přijímačkách pro akademický rok 2023/24 naleznete zde.

Číst dál: Přijímačky do bakaláře - FAQ

  • Přečteno: 867

Nápady a inspirace nejen pro začínající pedagogy

Centrum pro přírodovědné vzdělávání PřF JU zorganizovalo a podpořilo vydání několika publikací vhodných pro VŠ studenty učitelských i odborných studijních programů a pro učitele středních škol. Na přípravě se podílejí akademičtí pracovníci PřF JU společně se středoškolskými učiteli s cílem podpořit své kolegy ve výuce oborných předmětů tak, aby byla pro studenty poutavá, zábavná a odpovídala současným trendům. Publikace jsou zpracovávány jak po odborné, tak po didaktické stránce. Pro přípravu jsme zvolili moderní cloudovou platformu Publi. Publikace realizujeme pomocí finanční podpory MŠMT pro přípravu učitelů v deficitních aprobacích a z projektu Jihočeské univerzity Flexibilní formy vzdělávání.

 Doposud jsme vydali:

https://publi.cz/book/1941-napady-a-inspirace-pro-mimoskolni-akce-a-vicedenni-pobyty

https://publi.cz/book/211-mnoziny-ucebnice-pro-ss

https://publi.cz/book/2120-algebra

https://publi.cz/book/1798-cvicebnice-z-linearni-algebry

 

Dále připravujeme:

  • CLIL na SŠ - Angličtina a fyzika 
  • Vybrané kapitoly z didaktiky geografie 
  • Biochemie 

PŘF, Vše

  • Přečteno: 21611

Bakalářský studijní program Biologie

Biologie

Bakalářský studijní program Biologie

Biologie patří na Přírodovědecké, dříve Biologické fakultě, k nejdéle fungujícím studijním programům, na jehož realizaci se podílí nejen mnoho našich zkušených vědců a pedagogů, ale i odborníků z Biologického centra Akademie věd. Nejnovější verze, akreditovaná v prosinci 2023, poskytuje všeobecný přehled o biologii, zároveň umožňuje určitou specializaci už během bakalářského studia. Kromě faktů získáte i praktické znalosti, které by měl každý biolog ovládat, ať bude pracovat v laboratoři nebo v terénu, a naučíte se tzv. „měkké“ dovednosti, jako jsou kritické myšlení, práce s odborným textem a prezentace, což se bude hodit nejen při studiu, ale i v běžném životě.

Informace o studiu

  • 1. semestr

    První semestr je pojatý jako kombinace přednášek, cvičení a seminářů. Jeho struktura je narozdíl od ostatních semestrů pevně daná a pokrývá základy biologie v celé šíři. Kromě orientace v oboru má posloužit i k získání dovedností, které využijete v průběhu celého studia i po něm, jako je práce v laboratoři, základy vědecké práce, prezentační dovednosti a práce s vědeckou literaturou.

    V prvním semestru Vás čekají čtyři přednáškové kurzy: Buněčná biologie a genetika, Biologie organismu, Evoluční biologie a fylogeneze a Ekologie a životní prostředí. Jednotlivá témata v rámci přednášek jsou vybrána a přednášena tak, aby na sebe navazovala napříč kurzy, takže je uslyšíte v různých kontextech. Např. o mutacích je možné hovořit na úrovni sekvence DNA, ale i jejich vlivu na mnohobuněčný organismus (rakovina), na vznik nových druhů, a tedy i na diverzitu na úrovni ekosystémů. Na každý z těchto kurzů navazuje seminář, který probíraná témata ilustruje na konkrétních, pokud možno aktuálních, společensky významných nebo kontroverzních případech a dává velký prostor pro zapojení studentů (v případě mutací to bude třeba téma rychlé evoluce virů a jejího vlivu na vývoj epidemií).

    Dalším předmětem prvního semestru je Biologické a chemické laboratorní praktikum, ve kterém se naučíte základy mikroskopování a práce v laboratoři, což jsou dovednosti, které využijete v dalších semestrech v praktikách specializovaných kurzů a při vypracování bakalářské práce.

    Posledním předmětem prvního semestru je seminář Jak se dělá věda I, který slouží k orientaci ve vědecké literatuře a rozvoji měkkých dovedností, jako je prezentování a psaní odborných textů. Na tento kurz pak v druhém semestru navazuje předmět Jak se dělá věda II, který je zaměřený na podstatu vědecké práce, jako je design experimentů, formulování a testování vědeckých hypotéz, etika vědy či vztah mezi vědou a společností.

    Prvnímu semestru předcházejí kurzy Terénní praxe I, což je pětidenní exkurze na terénní stanici v jižních Čechách, na které si vyzkoušíte sběr a poznávání rostlin a živočichů (a která funguje jako skvělá teambuildingová akce), a Úvod do studia a života na VŠ, kde se dozvíte o tom, jak to chodí na vysoké škole.

     

  • 2. - 6. semestr

    Kromě prvního semestru obsahuje studijní plán programu Biologie dalších osm povinných předmětů, které mají poskytnout všeobecný biologický základ. Jsou to již zmíněný předmět Jak se dělá věda II, dále Biochemie, Biologie protist a hub, Biostatistika, Botanika, Ekologie, Genetika a Zoologie. Dále si vybíráte dle svého zaměření ze 41 povinně volitelných předmětů. Kromě toho si můžete zapsat libovolný kurz nejen na PřF JU, ale i na jiných fakultách JU.

    Zatímco povinné předměty poskytují všeobecný biologický základ, výběrem z povinně volitelných předmětů je možné se již v rámci bakalářského studia do určité míry specializovat a směřovat k vybranému navazujícímu magisterskému studiu. Na PřF JU jsou pro absoventy Biologie nejvýznamější tyto navazující magisterské programy: Aplikovaná ekologie a ochrana přírody, Biologie ekosystémů, Botanika, Fyziologie a buněčná biologie rostlin, Klinická biologie, Molekulární a buněčná biologie a genetika, Parazitologie a Zoologie. Pro zájemce o učitelství máme nový unikátní navazující magisterský program Science. Pokud chcete dál studovat v angličtině, nabízíme magisterské programy Ecology a Functional genetics and bioinformatics. Na cestě k vybranému navazujícímu magisterskému programu poslouží doporučené studijní plány, které pomohou s výběrem předmětů poskytujících dobrý základ pro studium daného magisterského programu. 

    Nebiologické předměty

    Fakulta nabízí řadu nebiologických předmětů, ale žádný z nich není povinný. Mezi povinnými předměty sice najdeme Biochemii a Biostatistiku, ale ty jsou koncipovány jako předměty biologické, přednášené biology, kteří vědí, co biolog potřebuje znát. Kromě toho jsou mezi povinně volitelnými předměty nabízeny také Matematika, Chemie a Vědy o Zemi (tedy geologie a geografie).

    Angličtina

    Protože komunikační jazykem vědy je angličtina, musíte během studia složit zkoušku z angličtiny na úrovni B2 dle SERR. K tomu Vám pomohou kurzy, které zdarma nabízí naše Oddělení jazyků.

  • Povinné a povinně volitelné předměty

    Povinné předměty prvního semestru

    • Terénní praxe I
    • Úvod do studia a života na VŠ
    • Buněčná biologie a genetika 
    • Biologie organismu
    • Evoluční biologie a fylogeneze
    • Ekologie a životní prostředí
    • Seminář z biologie organismu
    • Seminář z buněčné biologie a genetiky
    • Seminář z evoluční biologie a fylogeneze
    • Seminář z ekologie a ŽP
    • Jak se dělá věda I
    • Biologické a chemické laboratorní praktikum

    Povinné předměty v dalších semestrech

    • Jak se dělá věda II
    • Genetika
    • Biostatistika
    • Ekologie
    • Biochemie
    • Biologie protist a hub
    • Botanika
    • Zoologie

    Povinně volitelné předměty  

    • Algologie
    • Anatomie a morfologie rostlin 
    • Biogeografie
    • Biochemické praktikum pro biologii a ŽP
    • Biogeochemické cykly
    • Biologie buňky
    • Biologie ochrany přírody
    • Biologie rostlinné buňky
    • Biologie chování živočichů
    • Cvičení z genetiky
    • Cvičení ze zoologie bezobratlých
    • Cvičení ze zoologie obratlovců
    • Ekologie a biogeografie biomů
    • Ekologie půdy
    • Ekologie živočichů
    • Evoluční biologie
    • Fylogenetika
    • Fyziologie rostlin
    • Fyziologie živočichů a člověka
    • Geobotanika
    • Hydrobiologie
    • Chemie pro biology
    • Imunologie
    • Matematika pro biology
    • Mikrobiologie
    • Molekulární biologie
    • Mykologie
    • Parazitologie
    • Populační genetika a mikroevoluce
    • Příprava dat pro biologické aplikace
    • Příroda ČR
    • Systematická botanika I+II
    • Terénní praxe II (Vomáčka)
    • Vědy o Zemi pro biology
    • Virologie
    • Vývojová biologie
    • Základy bioinformatiky
    • Základní metody molekulární biologie
    • Základy ekologie obnovy - praktikum
    • Zoologie bezobratlých
    • Zoologie obratlovců
  • Kredity

    Za absolvování předmětu získáváte nějaký počet kreditů (obvykle 3-8, záleží na rozsahu a náročnosti předmětu). Celkový počet kreditů, které musíte během bakalářského studia získat, je 180. Z toho dostanete 77 kreditů za povinné předměty, ale také 16 kreditů za bakalářskou práci a 8 kreditů za zkoušku z angličtiny. Zbytek je za předměty v nějaké míře volitelné, buď úplně volně (34 kreditů z téměř neomezené nabídky), anebo v rámci povinně volitelných předmětů (45 kreditů z nabídky předmětů za více než 200 kreditů). Tím je určen stupeň volitelnosti studia – tři čtvrtiny povinně volitelných předmětů tedy můžete minout.  Je dobré se přitom řídit doporučením navazujícího magisterského programu, v němž chcete pokračovat ve studiu, a pokud ještě nejste rozhodnuti, zapisovat si ty předměty, na kterých se různé magisterské programy shodnou.

  • Bakalářská práce

    Nedílnou součástí bakalářského studia je vypracování bakalářské práce. Ta může mít podobu rešerše, tedy teoretického zpracování vybraného tématu za pomoci vědecké literatury, nebo může být praktická. V tomto případě provádíte pod vedením školitele vlastní vědeckou činnost, jejíž výsledky zpracujete do podoby bakalářské práce. Velkou výhodou PřF JU je úzká spolupráce s Biologickým centrem AV ČR, které rozšiřuje spektrum potenciálních školitelů nad rámec PřF JU, je součástí kampusu a ve kterém je řada špičkových mezinárodních vědeckých týmů, do jejichž zkoumání se můžete zapojit už od prvního ročníku studia.

  • Státní závěrečná zkouška

    SZZ se skládá z obhajoby bakalářské práce a složení zkoušek ze tří tématických okruhů. Na výběr je z těchto šesti okruhů: (1) Biologie rostlin (2) Biologie živočichů (3) Buněčná biologie a genetika (4) Ekologie (5) Fyziologie a vývojová biologie živočichů a rostlin (6) Biologická chemie. Ke každému okruhu jsou specifikovány doporučené předměty, které poskytnou informační základ, a státnicové otázky, které jsou volně k dispozici na webu PřF JU.

  • Kam po bakaláři

    Bakalářský studijní program Biologie poskytuje všeobecný přehled, který absoventům umožňuje studovat navazující magisterské programy s biologickým zaměřením. Na PřF JU jsou pro absoventy Biologie relevantní tyto navazující magisterské programy: Aplikovaná ekologie a ochrana přírodyBiologie ekosystémůBotanikaFyziologie a buněčná biologie rostlinKlinická biologieMolekulární a buněčná biologie a genetikaParazitologie a Zoologie. Pro zájemce o učitelství máme nový unikátní navazující magisterský program Science, pokud chcete studovat v angličtině, nabízíme magisterské programy Ecology a Functional genetics and bioinformatics. Na cestě k vybranému navazujícímu magisterskému programu poslouží doporučené studijní plány, které pomohou s výběrem předmětů poskytujících dobrý základ pro studium daného magisterského programu.

Uplatnění absolventů

Předpokládá se, že jako absolventi bakalářského studijního programu Biologie budete pokračovat v navazujícím magisterském studiu biologického zaměření nebo učitelství pro střední školy (viz Kam po bakaláři). Následně se můžete uplatnit například

  • ve výzkumných a komerčních laboratořích
  • ve forenzních a nemocničních laboratořích
  • ve státních i nestátních organizacích v oblasti životního prostředí
  • v zoologických a botanických zahradách a muzeích
  • v komerčních firmách dodávajících vybavení a spotřební materiál do laboratoří
  • jako středoškolský učitel.

Informace o přijímacím řízení

Informace o přijímacím řízení naleznete zde.

Přihláška ke studiu

Do bakalářského studia Biologie se můžete přihlásit elektronicky. 

E - PŘIHLÁŠKA

Kontakt

Pokud máte k bakalářskému programu Biologie nějaké dotazy, neváhejte kontaktovat jeho garantku RNDr. Magdu Zrzavou, Ph.D. (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

Číst dál: Bakalářský studijní program Biologie

  • Přečteno: 7366

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0