Na okraji neolitizace: strategie prvních zemědělců na jihu Čech

Řešitel: Václav Vondrovský (Archeologický ústav AV ČR)
Spoluřešitelka LAPE: Michaela Ptáková
Poskytovatel: Grantová agentura České republiky
Číslo grantu: 21-16614S
Doba trvání: 2021-2023

Periferní zóny neolitického osídlení střední Evropy zatím stojí mimo záběr moderního archeologického výzkumu. Projekt se proto zaměřuje na specifický region jižních Čech osídlený až sekundární vlnou šíření kultury s lineární keramikou a v dalších fázích neolitu osídlený pouze sporadicky. V rámci projektu bude studována dynamika zdejšího osídlení, nadregionální kontakty a možné kontakty s lovecko-sběračskými skupinami, dále subsistenční strategie zdejších zemědělců a jejich interakce s přírodním prostředím regionu. V komparaci s konvenčně studovanými jádrovými oblastmi jako je Polabí, Podunají a Pomoraví chceme dosáhnout detailnějšího poznání neolitického kulturního habitatu. Ten mohl v periferních zónách narážet na své limity, být předmětem adaptací či větší diverzifikace. K dosažení tohoto cíle je nutné rozšíření současné pramenné základny pomocí standardních archeologických metod i zapojení multiproxy environmentálních přístupů, jako je analýza rostlinných makrozbytků, fytolitů, antrakologických souborů či pylového záznamu.

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0