ARCHAEOPLANT - výzkum identifikace rostlin pomocí umělé inteligence

Řešitel: Jaromír Beneš
Poskytovatel: Interreg, European Commision
Číslo grantu: Cil - Ziel Interreg 343
Doba trvání: 2021-2023

Smyslem a cílem projektu je posílit základní výzkum v oblasti botaniky, etnobotaniky a archeobotaniky. Cílem projektu je vyvinutí inovativního metodického postupu a vědeckého nástroje, který umožní studovat současnou a minulou vegetaci česko-bavorského prostoru prostředky umělé inteligence. Základem je vývoj porovnávacích metod částí rostlin, které jsou nositeli rozlišovací informace. V rámci projektu je vytvářena  digitální databáze rostlinných makrozbytků a mikrozbytků s důrazem na principy FAIR dat. V další fázi je pro vybraných cca 50 rostlinných taxonů a pilotní sérii rostlinných fytolitů a škrobů tvořen modul schopný polo-automaticky identifikovat semena rostlin. Výsledná metodika bude sloužit jako nástroj při rekonstrukci minulého přírodního prostředí a studiu interakcí mezi člověkem a přírodou v česko-bavorském prostoru od pravěku do současnosti. Partnerem projektu je Univerzita Regensburg.

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0