Brání druhová bohatost kolonizaci společenstva cizími druhy?

V rostlinné ekologii je všeobecně přijímáno, že vysoká druhová bohatost má pozitivní vliv na fungování rostlinných společenstev, ale i celých ekosystémů. S rostoucím počtem druhů roste produktivita, stabilita a také rezistence společenstva ke kolonizaci druhy, které v dané lokalitě nemají co dělat. Zatím neexistuje mnoho experimentálních důkazů, zda je tato rezistence obecná (všechny druhy se budou špatně uchycovat), nebo specifická (špatně se budou uchycovat jen druhy nepůvodní).

Cílem práce by bylo zjistit míru odolnosti společenstva ke kolonizaci cizími druhy pomocí vysazování různých původních i nepůvodních druhů rostlin pro toto společenstvo. Velkou výhodou je již několik let běžící pokus, díky kterému máme společenstva s různou druhovou bohatostí předpřipravená.

Vedoucí práce:  Mgr. Aleš Lisner, prof. RNDr. Jan Lepš CSc. (aleslisner_at_seznam.cz)

Katedra:  botaniky (Na Zlaté stoce 1, České Budějovice)

Zaměření práce:  terénní

Předpokládaná hodinová dotace:  2 - 3 hodiny/týden

Souvislost praxe:  může být rozdělena podle potřeb studenta

Znalost anglického jazyka:  mírně pokročilý

Další informace:  Terénní práce by byly soustředěny především do vegetační sezóny

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0