Ivo Bukovský Katedra informatiky
01/07/2022 – 31/12/2024
MŠMT, INTER-ACTION-LUABA22

 

Výzkumné partnerství: optimalizace procesů při výrobě v chemickém průmyslu pomocí umělé inteligence (ID LUABA22069)
Název CZ: Výzkumné partnerství: optimalizace procesů při výrobě v chemickém průmyslu pomocí umělé inteligence 
Název EN: Research partnership: process optimization during production in chemical industry by artificial intelligence
Řešitel: Bukovský, Ivo,  Katedra informatiky
Realizace: 01/07/2022 – 31/12/2024
Koordinátor: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Partneři: Technische Hochshule Rosenheim
Rozpočet: 1 200 000 Kč
Poskytovatel: MŠMT
Program: MŠMT, INTER-ACTION-LUABA22

www

Abstrakt

Na rozdíl od aplikací jako je např. zpracování obrazu, překlady jazyka, či rekomendační systémy, zůstává umělá inteligence v oblasti průmyslových procesů převážně v teoretické rovině výzkumu. Neznámé variace vlastností vstupních materiálů a okolních podmínek, limitovaná trénovací data, potřeba efektivního řešení v reálném čase, nutnost garance stability a konvergence algoritmů se strojovým učením, a také i skutečná efektivita jejich nasazení jsou stále výzvou k výzkumu pro rozšíření do průmyslové praxe.
Projekt má cíl společně ověřit využití koncepcí metod umělé inteligence (Ul) s fúzí senzorů pro optimalizaci chemicko-technologického procesu a ukázat implementaci Ul v různých operacích procesních technologií. český tým navrhne koncepty využití umělé inteligence pro optimalizaci chemicko­technologického procesu pro reálné zařízení úpravy částic, kterým disponuje německý partner a zajistí aplikovanou část výzkumu.
Spolupráce na ověření slibných konceptů Ul na reálném zařízení vyústí v přípravu EU projektu ve větším konsorciu s průmyslovou spolupráci.

Cíle

  • Návrh konceptů využití analýzy dat a fúze senzorů reálného chemicko-technologického procesu a extrakce příznaků pro monitorování a aproximaci dynamiky procesu s využitím umělé inteligence. 
  • Návrh konceptů využití umělé inteligence pro optimalizaci technologického procesu s využitím měřených dat a extrahovaných příznaků. 
  • Příprava navazujícího společného evropského projektu v oblasti optimalizace chemicko-technologických a výrobních procesů pomocí umělé inteligence pro průmyslovou praxi ve větším konsorciu vědeckých pracovišť a průmyslových partnerů 

Výstupy

Programy mezinárodní spolupráce MŠMT - Výzkumné centrum

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0