Výhoda domácího prostředí? Důsledky lokálních adaptací mezi rostlinami, půdou a mykorhizními houbami pro druhovou ochranu

Poskytovatel: Grantová agentura České republiky
Doba trvání: 2022 - 2024

Cíle projektu: 

Cílem projektu je výzkum lokálních adaptací v tripartitním systému orchidej-houba-půda pomocí výsevových pokusů s inokulací půdy genotypizovanými izoláty mykorhizních hub a vytvoření podkladů pro praktickou in situ obnovu orchidejových populací.

Popis projektu: 

Dlouhodobá koexistence a koevoluce suchozemských rostlin s půdními mikroorganismy podporuje vznik lokálních adaptací, kde růst a fitness obou partnerů je nejvyšší v jejich sdíleném půdním prostředí. Lokální adaptace k biotickým interakcím mohou být zvláště významné pro mykoheterotrofní rostliny jako jsou např. orchideje, jejichž klíčení a následný růst silně závisí na mykorhizních houbách. Současné znalosti lokálních adaptací u orchidejí jsou značně rudimentární, což limituje úspěšnou obnovu jejich populací. Navrhujeme projekt, který testuje lokální adaptace orchidejí lišících se mírou houbové specificity pomocí in vitro, květináčového a in situ recipročních výsevových experimentů. Výsevy semen společně se sympatrickými a alopatrickými genotypizovanými izoláty mykorhizních hub poskytnou jednoznačný test možných adaptací v systému orchidej-houba-půda s rozklíčováním role jednotlivých partnerů. Lokální adaptace mykoheterotrofních rostlin budou takto komplexně prozkoumány vůbec poprvé. Výsledky budou formulovány do pokynů pro manažery in situ obnovy orchidejových populací.

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0