Laboratoř vývojové epigenetiky a bioinformatiky

Laboratoř byla založena v roku 2023. Studujeme nemodelové druhy savců s cílem objasnit evoluci a molekulární (hlavně epigenetické) mechanismy samičí plodnosti u dlouhověkých druhů na úrovni oocytů, jejich ovariální niky a úspěšného embryonálního vývoje.

Členové laboratoře

Lenka Gahurová

vedoucí skupiny

Eva Kopecká

technik, vědecký pracovník

Nikolas Tolar

Ph.D. student

Alyssa Malapit Fontanilla

Ph.D. student

Eliška Bláhová

Mgr. student

Jakub Kořenář

Mgr. student

Michaela Kazíková

Bc. student

Pavlína Chudá

Bc. student

Lenka Ošmerová

Bc. student

Anja Drobnjak

Bc. student

Vilja Langer

Bc. student

Laura Andessner-Angleitner

Bc. student

Výzkum

Savčí oocyty (=samičí vajíčka) jsou založeny během samičího embryonálnmího vývoje jako konečná populace. Jsou nevyhnutné pro pokračování druhu, ale zároveň jedny z nejstarších buněk v těle – u dlouhověkých druhů, jako je člověk, můžou být stare i několik dekád. Oocyty si udržují svojí kvalitu po velmi dlouhý čas, déle než většina jiných buněk, ale i tak je samičí plodnost jedna z prvních fyziologických funkcí, které přestávají správně fungovat v důsledku stárnutí – s věkem se snižuje kvantita a kvalita oocytů a to negativně ovlivňuje následný embryonální vývoj. 

Samičí plodnost a biologie oocytů jsou většinou studovány na myši, klasickým modelovým druhu pro savce. Myši jsou ale plodné méně než 12 měsíců a nemůžou proto spolehlivě rekapitulovat procesy u dlouhověkých druhů, které jsou plodné několik desítek let. Množství studií take ukázalo že mechanismy objevené u myši se často liší od mechanismů pozorovaných u jiných druhů.

Na co se ptáme:

(1) Jaké jsou molekulární mechanismy podílející se na dlouhověké kvalitě oocytů, a co se může pokazit? Jak je kvalita a kvantita oocytů ovlivněna jejich ovariální nikou a fyziologickými procesy v ováriích (jako např. ovulacemi)?

(2) Jak dynamický vztah mezi hostitelským genomem a transpozony ovlivňuje biologii oocytů, reprogramování mezi oocytem a embryem, a embryonální vývoj? Mění se během stárnutí matky?

Co děláme:

Používáme různé genomické, transkriptomické a epigenomické metody sekvenování a metody pokročilé mikroskopie a studujeme tak oocyty, vaječníky a embrya několika dlouhověkých i krátkověkých druhů hlodavců z různých fylogenetických skupin, zejména africké rypoše, morčata, coruro, slepce a myši.  


Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0