Horský terén ovlivňuje populačně-genetickou strukturu vzácného podzemního hlodavce

Fosoriální hlodavec hlodoun velkohlavý (Tachyoryctes macrocephalus) žije na jediném místě na světě nad hranicí lesa v pohoří Bale v Etiopii. Jeho areál rozšíření je odhadován na pouhých 1000 km2. V současnosti hlodouny ohrožují klimatické změny, pastevectví či postupné pronikání zemědělské činnosti do afroalpínského pásma. Radim Šumbera z katedry Zoologie PřF JU se stal členem mezinárodního výzkumného týmu, který s pomocí mitochondriálních a genomických dat mapoval genetický tok mezi subpopulacemi hlodounů na severu a na jihu jejich areálu.

Výsledky toho výzkumu nyní publikovali v mezinárodním časopise Molecular Ecology. Ukázalo se, že mezi severní a jižní částí areálů nedochází k téměř žádnému genetickému toku. Bariérou je zjevně příkrý kamenitý sráz s výskytem lávových polí, který je pro hlodouny nepřekonatelnou překážkou. Naproti tomu v rámci obou subpopulací hlodouni běhají (zjevně nad zemí) jako čamrdové, neboť v rámci jednotlivých subpopulací téměř žádná genetická struktura zaznamenána nebyla, což je u hlodavce s převážně podzemní aktivitou poměrně překvapivé. Tyto poznatky bude třeba zohlednit při plánování ochranářských programů, zaměřených na tento druh.

 

Reuber, V. M., Westbury, M. V., Rey-Iglesia, A., Asefa, A., Farwig, N., Miehe, G., Opgenoorth, L., Šumbera, R., Wraase, L., Wube, T., Lorenzen, E. D., & Schabo, D. G. (2024). Topographic barriers drive the pronounced genetic subdivision of a range-limited fossorial rodent. Molecular Ecology, 33, e17271. https://doi.org/10.1111/mec.17271

Kontakt: prof. Mgr. Radim Šumbera, Ph.D. (sumbera at prf.jcu.cz)

Obrázek 1,2,3: hlodoun velkohlavý - Tachyoryctes macrocephalus (Radim Šumbera)

 

 

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0