PRF

D127 - O doktorském studijním příjmu

Opatření děkana č. D127
o doktorském studijním příjmu

ve znění ze dne 26. dubna 2024

Článek I
Obecná ustanovení

Toto opatření děkana PřF JU se vydává v reakci na připravovanou novelu zákona 111/1998 Sb. o vysokých školách a jeho smyslem je připravit prostředí PřF JU na budoucí zákonnou povinnost poskytování zaručeného doktorského studijního příjmu.

Nárok na doktorský studijní příjem má podle tohoto opatření při svém prvním studiu v některém z doktorských studijních programů uskutečňovaných PřF JU student, jde‑li o studium ve standardní době studia v prezenční formě.

Článek II
Výše podpory

S platností od letního termínu přijímacích řízení do doktorských studijních programů (DSP), probíhajících v červnu 2024 a dále, je pro nově přijímané studenty požadována finanční podpora (nad rámec pravidelného doktorského stipendia) po celou dobu standardní doby studia. Výše finanční podpory je stanovena pro různé zdroje financování následovně:

   1) minimálně 50% úvazek s minimálním základem 34 tis Kč hrubé mzdy poskytnutý z jakéhokoli dotačního titulu (zejména GAČR) po dobu řešení projektu nebo zpravidla minimálně po dobu dvou po sobě následujících let

nebo

   2) v době, kdy podpora není poskytována z dotačního titulu je doktorand podporován stipendiem ve výši, která odpovídá minimálně 25 % ze základu 34 tis Kč poskytnutým z prostředků katedry nebo minimálně 25 % úvazkem z minimálního základu 34 tis Kč hrubé mzdy poskytnutým z prostředků katedry, případně rozpočtu institucí, na které je rozšířená akreditace konkrétního DSP.

Rozhodnutí o formě podpory je v pravomoci vedoucích kateder s přihlédnutím k aktuální situaci jednotlivých studentů a jejich povinné účasti na zdravotním pojištění, viz Příloha 1 tohoto opatření.

Finanční podpora je garantována podpisem vedoucího katedry, případně ředitelem instituce, na kterou je rozšířená akreditace konkrétního DSP a řešitelem nebo navrhovatelem dotačního titulu na přijímacím protokolu.

 

Článek III
Ostatní ustanovení

Tento dokument nabývá platnosti dnem vydání.

 

V Českých Budějovicích

prof. RNDr. František Vácha, Ph.D.
děkan PřF JU

PDF ke stažení zde

Příloha 1

Informace o povinné účasti doktorských studentů na zdravotním pojištění*:

  1. student (občan ČR) – zdravotní pojištění hradí stát po standardní dobu prezenční formy prvního doktorandského studia.

Výjimkou jsou případy, kdy je studentovi více něž 26 let a je zároveň zaměstnancem (bez ohledu na výši úvazku) nebo osobou samostatně výdělečně činnou.

student ze zemí EU – do 26 let je pojištěn ze země, kde je rezidentem živitel rodiny, tj. nejčastěji, kde má rodiče. V ČR mu platí kartička ZP EU na nezbytnou zdravotní péči. Nad 26 let si musí sjednat komerční pojištění v ČR.

Výjimkou jsou případy, kdy má student v ČR trvalý pobyt, nebo je zaměstnancem nebo osobou samostatně výdělečně činnou.

  1. student mimo země EU (tj. ze třetích zemí) – vždy si musí sjednat komerční pojištění v ČR.

Výjimkou jsou případy, kdy má student v ČR trvalý pobyt, nebo je zaměstnancem nebo osobou samostatně výdělečně činnou.

 

V případě, že je student zaměstnán na JU, zajišťuje uhrazení zdravotního pojištění na účet příslušné zdravotní pojišťovny mzdová účtárna JU.

* Tato informace se může měnit se změnou legislativy ČR

Číst dál: D127 - O doktorském studijním příjmu

  • Přečteno: 87

Nápady a inspirace nejen pro začínající pedagogy

Centrum pro přírodovědné vzdělávání PřF JU zorganizovalo a podpořilo vydání několika publikací vhodných pro VŠ studenty učitelských i odborných studijních programů a pro učitele středních škol. Na přípravě se podílejí akademičtí pracovníci PřF JU společně se středoškolskými učiteli s cílem podpořit své kolegy ve výuce oborných předmětů tak, aby byla pro studenty poutavá, zábavná a odpovídala současným trendům. Publikace jsou zpracovávány jak po odborné, tak po didaktické stránce. Pro přípravu jsme zvolili moderní cloudovou platformu Publi. Publikace realizujeme pomocí finanční podpory MŠMT pro přípravu učitelů v deficitních aprobacích a z projektu Jihočeské univerzity Flexibilní formy vzdělávání.

 Doposud jsme vydali:

https://publi.cz/book/1941-napady-a-inspirace-pro-mimoskolni-akce-a-vicedenni-pobyty

https://publi.cz/book/211-mnoziny-ucebnice-pro-ss

https://publi.cz/book/2120-algebra

https://publi.cz/book/1798-cvicebnice-z-linearni-algebry

 

Dále připravujeme:

  • CLIL na SŠ - Angličtina a fyzika 
  • Vybrané kapitoly z didaktiky geografie 
  • Biochemie 

PŘF, Vše

  • Přečteno: 23279

Diplomové práce a odborné studie na území města ČB a okolí

Diplomové práce a odborné studie na území města ČB a okolí

Na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity a pod vedením jejích zaměstnanců vznikla během let řada diplomových prací a odborných studií. Tyto práce přináší na přírodu, krajinu a životní prostředí v Českých Budějovicích nový pohled.

Cílem našich stránek je přiblížit lidem nejen různě tematicky zaměřené práce studentů a pracovníků PřF JU, ale i představit město očima přírodovědců. Řada z těchto prací vznikla ve spolupráci s pracovníky magistrátu města České Budějovice nebo Jihočeského kraje, ať už ve fázi zadání nebo využití výstupů.

Pro přehled těchto prací klikněte na obrázek níže.

Číst dál: Diplomové práce a odborné studie na území města ČB a okolí

  • Přečteno: 1806

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0