Přejít na hlavní obsah

Začlenění infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FTIR) do modelování uhlíku v rašeliništích: Od lokálního pohledu ke globálnímu

Poskytovatel: Grantová agentura České republiky
Doba trvání: 2025 - 2027

Cíle projektu: 

Charakterizovat kvalitu a rozklad organické hmoty v rašeliništích pomocí infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FTIR), najít a začlenit vhodné parametry FTIR do modelů pro přesnější ekosystémové i globální odhady toků uhlíku, a vytvořit dostupnou globální knihovnu FTIR spekter.

Popis projektu: 

Zahrnutí metody infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FTIR) do ekosystémového modelování může značně vylepšit naše odhady toků uhlíku v rašeliništích. Jelikož rašeliniště představují klíčové zásobárny světového půdního uhlíku, je nezbytné analyzovat mechanismy jeho ukládání i uvolňování. To platí zejména v souvislosti s očekávanými dopady současných scénářů klimatických změn a vlivu lidské činnosti. Projekt má za cíl charakterizovat kvalitu a rozklad organické hmoty v rašeliništích pomocí FTIR spektroskopie. Současně se snaží identifikovat a integrovat vhodné parametry FTIR do modelů toků uhlíku na ekosystémové i globální úrovni. Pomocí FTIR analýzy vzorků z různých typů rašelinišť a klimatických oblastí projekt usiluje o vytvoření komplexní sbírky chemických vlastností organické hmoty v rašeliništích, čímž se zvýší přesnost modelování zásob uhlíku a toků skleníkových plynů. Výstupy, včetně globální knihovny FTIR spekter a vylepšených modelů, umožní jednodušší a rychlejší odhady změn v dynamice uhlíku v půdě a podpoří strategie péče o rašeliniště.

Přihlaste si
odběr newsletteru

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2025 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0